Niet alleen is de klant niet van ons allemaal (cultuur) waar veel aandacht aan gegeven moet worden, maar ook aan de menselijke maat. Uit de dagelijkse praktijk blijkt dat dit voor (semi)overheden nog steeds lastig is. Denk bijvoorbeeld aan de toeslagenaffaire; hoe kon het toch zo fout gaan? De inwoner is meer en meer verdwenen achter allerlei processen en vaak wordt persoonlijk contact ook nog eens lastig gemaakt, terwijl juist dit persoonlijke contact veel zaken vroegtijdig kan oplossen. Inmiddels gaan mensen (over alle generaties heen) steeds minder doen met de digitale mogelijkheden en zoeken steeds meer persoonlijk contact. Er ontstaat een schreeuwende behoefte aan dat persoonlijke contact.
Naast het werken aan houding en gedrag (de klant moet wel van ons allemaal zijn) is het nodig om de klant meer met empathie tegemoet te treden. Dit is helaas nog steeds onderbelicht. De zogenaamde menselijke maat is ver te zoeken. Er wordt te vaak halsstarrig vastgehouden aan allerlei regels en wetten, zonder dat de ambtenaar de randjes op zoekt of er zelfs overheen durft te gaan. Juist dat zou vaker moeten gebeuren. Dit kan zonder de angst te hebben dat je daarmee ongelijkheid creëert. Ambtenaren zouden in bepaalde situaties moeten kunnen afwijken van de regelgeving. Dit kan als menselijke maat gelden of misschien eerder als maatwerk.
Daar zijn een aantal voorwaarden voor nodig om dit te bereiken. Deze komen uitgebreid aan de orde gedurende de sessie van Jan Roelof tijdens het KCC Congres.
Donderdag 10 oktober a.s. vindt het KCC Congres plaats in het Spant te Bussum. Schrijf je in en betaal €395,- excl. BTW per persoon! Elke tweede persoon van dezelfde (non-profit) organisatie kan zich met 50% korting registreren en betaalt slechts € 197,50,-. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.